fbpx S Tikijevo toplino se ni bati zime | TIKI

S Tikijevo toplino se ni bati zime

Tiki blestel na celjskem MOS kot sestavni del skupine NIBE

Tiki, vodilni slovenski proizvajalec grelnikov vode in toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode in prostorov, se je že dodobra »udomačil« v globalni švedski skupini NIBE Industrier, katere sestavni del je. Zato vedno pogosteje nastopata skupaj – kakor sta to v veliko veselje obiskovalcev storila tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu. Obiskovalcev se je dejansko kar trlo, kar ne gre pripisati le želji ljudi po druženju po dveh letih pandemijske osame, temveč predvsem zaskrbljujočim novicam o težki energetski zimi. Prav zato je Tikijeva celovita ponudba, od grelnikov vode večjih volumnov, toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode in prostora ter zalogovnikov tople vode pa vse do sončnih elektrarn, naletela na tako pozitivne odzive.

Svetovni standardi varovanja okolja

Po sedmih desetletjih razvoja Tikiju danes prav pripadnost globalni korporaciji, kakršna je NIBE, garantira dostop do najsodobnejših znanj, ki omogočajo globalni razvoj – in seveda prinašajo tudi svetovne standarde glede varovanja okolja. Vrhunske toplotne črpalke NIBE so najboljši primer pregovorno visoke švedske kakovosti ter zavezanosti zeleni energiji, saj jih to vodilno evropsko podjetje izdeluje že več kot štirideset let.

Izviri naše vsakdanje toplote danes preprosto niso več »in«, če skrbno ne ravnajo z naravnimi viri. Poiskati jih moramo v zraku, zemlji, vodi ali sončni energiji. Zato tudi toplotne črpalke Tiki združujejo najsodobnejšo tehnologijo, vrhunsko oblikovanje in spoštljiv odnos do vseh virov. Z njimi je mogoče ogrevati tako prostor kot sanitarno vodo, njihova največja prednost pa je, da najdejo toploto tam, kjer jo je zadosti in je praktično zastonj: v zraku ali pod zemljo, odlično pa se obnesejo tudi v kombinaciji s solarnim sistemom.

Prav poletna sončna energija, zbrana v sončnih celicah na strehi, je tista, ki jo današnje pametne toplotne črpalke že uspešno kombinirajo s siceršnjim zajemom energije iz okolja ali zemeljskih globin.

Nizke temperature, nizke položnice

Obiskovalce celjskega sejma je poleg energetskih zmogljivosti najbolj zanimal ekonomski izračun v primeru hude zime in nizkih temperatur. Strokovnjaki iz Tikija so jim pojasnili, da se investicija v toplotno črpalko povrne že v nekaj letih. Računi pokažejo, da se strošek segrevanja sanitarne vode v družinskem proračunu zmanjša kar do 75 %! Če pa je toplotna črpalka priključena na hišni solarni sistem, se v času presežene energije voda segreva na maksimalno temperaturo 65°C praktično zastonj!

Prokurist družbe Tiki Peter Šilc je ob robu sejma poudaril: »Proizvodnja v Srbiji dela praktično brez prestanka, tako veliko je povpraševanje po toplotnih črpalkah v celotni regiji. To nam daje dodatno energijo, s katero pospešeno razvijamo nove rešitve. Z novim razvojnim centrom, ki nastaja v zeleni Šaleški dolini, bomo domačemu okolju zagotovili ne samo skrbne in pametne naprave, ampak tudi nova kakovostna delovna mesta.«