fbpx Tikijeva zelena investicija v Šaleški dolini | TIKI

Tikijeva zelena investicija v Šaleški dolini

Dobrodošli v prihodnosti!

TIKI dolguje svoje ime Tehničnemu inštitutu kovinske industrije, ki je bil ustanovljen v Ljubljani leta 1951. V sedemdesetih letih razvoja si je Tiki doma, v Evropi in po svetu pridobil sloves enega vodilnih proizvajalcev grelnikov vode. Po desetletjih razvoja znotraj koncerna Gorenje je Tiki danes sestavni del globalne korporacije NIBE, ki garantira vrhunsko kakovost in globalni razvoj, še posebej okolju prijaznih in energetsko varčnih toplotnih črpalk.

Doma v treh državah

Tiki je leta 2006 v srbski Stari Pazovi postavil sodobno tovarno, ki ima že več kot 500 zaposlenih. Tako je danes Tiki doma v treh državah: globalna korporacija NIBE je na Švedskem, sedež in proizvodni obrat Tikija sta v Srbiji, kompleten razvoj, prodaja in vodenje pa potekajo iz Velenja v slovenskem delu Skupine Tiki v podjetju Tiki HVAC d.o.o..

Tiki in NIBE ponujata celovito ponudbo: od grelnikov vode večjih volumnov, toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode in prostora ter zalogovnikov tople vode do sončnih elektrarn! Danes za vrhunske izdelke nekdanjega tehničnega inštituta ve dobesedno cel svet.

Toplina na ti

Izviri toplote niso cenjeni, če skrbno ne ravnajo z naravnimi viri. Zato toplotne črpalke Tiki združujejo najsodobnejšo tehnologijo, vrhunsko oblikovanje in spoštljiv odnos do vseh virov. Ukrojene so po meri individualnega uporabnika, zato se jih je prijela oznaka »Toplina na ti«.

Z njimi je mogoče ogrevati tako prostor kot sanitarno vodo, njihova največja prednost pa je, da najdejo toploto tam, kjer jo je zadosti in je praktično zastonj: v zraku ali pod zemljo, odlično pa se obnesejo tudi v kombinaciji s solarnim sistemom. Pametne toplotne črpalke energijo, zbrano v sončnih celicah, uspešno kombinirajo z zajemom energije iz okolja ali zemeljskih globin.

Kompetenčni center globalne korporacije

Z novo investicijo v Velenju Tiki nadaljuje tradicijo vrhunskega tehnološkega razvoja, saj Šaleška dolina dobiva kompetenčni center globalne korporacije. Težko bi našli boljšega partnerja in sogovornika za dve najbolj aktualni vprašanji sedanjosti in prihodnosti: zeleni prehod in energetsko pravičnost. Skandinavska skrb za naravo in njene vire se v Tikiju srečuje z dolgoletno tehnično tradicijo, rezultat pa so energetsko učinkovite in okolju prijazne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa in okoljski pravičnosti.

Novi časi v Stari vasi

Ker želi Tiki tudi v prihodnje delovati v Šaleški dolini in biti med akterji zelenega prehoda, se je odločil zgraditi nove poslovne prostore v velenjski poslovni coni Stara Vas. Podjetje je pridobilo soglasje lastnikov in za izgradnjo lastne infrastrukture kupilo zemljišče v izmeri 4.700 m2. Na njem bo do konca leta 2023 zgrajen poslovni objekt površine 1.500 m2.

Zeleni prehod Šaleške doline

Tako bo tik ob tretji razvojni osi v zeleni Šaleški dolini doma akreditiran referenčni laboratorij s področja obnovljivih virov energije. »Že danes je Tiki HVAC kompetenčni razvojni center Skupine NIBE. Poleg razvojno raziskovalne dejavnosti načrtujemo tudi proizvodnjo toplotnih črpalk ter tržno dejavnost,« pravi prokurist podjetja Peter Šilc.

Trenutno več kot polovica od štiridesetih zaposlenih dela na razvoju in raziskavah s področja ogrevanja in obnovljivih virov energije. Pet raziskovalcev s področja obnovljivih virov energije tvori jedro akreditiranega laboratorija s področja ogrevalne tehnike, klimatizacije in obnovljivih virov energije.

Priložnost za zaposlitve prihodnosti

Direktor družbe Tiki Branko Apat zagotavlja, da se bo »v naslednjih petih letih kolektiv okrepil še z najmanj desetimi visoko izobraženimi sodelavci in sodelavkami tehničnih znanj.« Še naprej računajo na tesno sodelovanje s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani in Slovenskim institutom za kakovost in meroslovje (SIQ) ter na bogate izkušnje razvojnih inženirjev, pridobljene v skupini Gorenje.

Zanesljiv temelj nadaljnjega razvojnega in raziskovalnega dela je razvojni potencial znotraj švedske skupine NIBE. Z velenjsko investicijo se potrjujejo besede, ki jih je ob lanski 70-letnici Tikja izrekel predsednik uprave Skupine NIBE, Gerteric Lindquist. Poudaril je, da je »NIBE kot močan globalni lastnik Tikija garant, da se bo trend vlaganj v razvoj in skrbi za delavce ter okolje nadaljeval.«

g. Dermol, župan Velenja, in g. Apat, generalni direktor družbe Tiki, ob podpisu pogodbe.
g. Apat, generalni direktor družbe Tiki, in g. Dermol, župan Velenja, ob podpisu pogodbe.