fbpx Vroče rešitve za aktualno energetsko krizo | TIKI

Vroče rešitve za aktualno energetsko krizo

Ljubljana je v začetku aprila gostila jubilejni, že 60. Sejem Dom. Na sejmu se je prvič po dveh letih pandemije covid-19 kar trlo obiskovalcev – in v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča so se številni ustavili prav ob skupni predstavitvi Tikija in švedske skupine NIBE Industrier. Tiki in NIBE sta obiskovalcem predstavila najbolj celovito ponudbo, kar jo je mogoče najti na slovenskem trgu: od grelnikov vode večjih volumnov, toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode in prostora ter zalogovnikov tople vode do sončnih elektrarn!

NIBE je v svetovnem merilu sinonim pametnega, trajnostnega upravljanja z energijo in brezčasnega skandinavskega dizajna. Vrhunske toplotne črpalke NIBE so najboljši primer pregovorno visoke švedske kakovosti ter zavezanosti zeleni energiji, saj jih izdelujejo že več kot štirideset let. Tiki, ki je sestavni del velike družine NIBE postal leta 2020, je tako k svoji sedemdesetletni tradiciji grelnikov dodal še najnovejše dosežke trajnostne rabe lokalne energije in pametnega upravljanja, ki odlikuje toplotne črpalke.

Izjemno zanimanje

Kot je dejal Andrej iz Tikija, so Tikijeve toplotne črpalke »tako natančno prilagojene vsakemu posameznemu uporabniku, da se jih ne da preprosto kupiti na sejmu. Zato pa so se številni obiskovalci razstavnega prostora dogovorili za ogled na domači lokaciji, pripravo najboljše rešitve in informativni izračun.«

Kaj so glavni razlogi tega izjemnega zanimanja? V času, ko nas vse bolj svarijo pred pomanjkanjem energije in vedno višjimi računi, postajajo izjemno iskani tisti ogrevalni sistemi, ki znajo vire toplote poiskati okrog nas: v zraku, zemlji, vodi ali sončni energiji. In toplotne črpalke Tiki znajo točno to: združujejo najsodobnejšo tehnologijo, vrhunsko oblikovanje in spoštljiv odnos do vseh naravnih virov. Z njimi je mogoče ogrevati tako prostor kot sanitarno vodo, njihova največja prednost pa je, da najdejo toploto tam, kjer je praktično zastonj:

v zraku ali pod zemljo, odlično pa se obnesejo tudi v kombinaciji s solarnim sistemom. Sončno energijo, zbrano v celicah na strehi, današnje pametne toplotne črpalke že uspešno kombinirajo s siceršnjim zajemom energije iz okolja ali zemeljskih globin.

Občutni prihranki v času draginje

Obiskovalce Sejma Dom je poleg energetskih zmogljivosti toplotnih črpalk najbolj zanimal ekonomski izračun. Na razstavnem prostoru so se v pogovoru s Tikijevim strokovnim osebjem lahko prepričali, da se investicija v toplotno črpalko povrne že v nekaj letih. Računi pokažejo, da se strošek segrevanja sanitarne vode v družinskem proračunu zmanjša kar do 75 %! Če pa je toplotna črpalka priključena na hišni solarni sistem, se v času presežene energije voda segreva na maksimalno temperaturo 65°C praktično zastonj!

Okrepljeni za prihodnje izzive

Tiki je bil ustanovljen pred 70 leti kot tehnični inštitut kovinske industrije Slovenije. Podjetje je danes cenjeno v Evropi ter po svetu kot eden vodilnih proizvajalcev grelnikov vode. Le takšen Tiki, s tradicijo, znanjem in svetovnim ugledom, je lahko postal del švedske Skupine NIBE, ki spoštuje lokalno znanje in razvite blagovne znamke. Skupina Tiki ima danes sedež in proizvodni obrat v srbski Stari Pazovi, razvoj, prodajo in vodenje v Velenju, trge pa dobesedno po vsem svetu. Četudi so v času pandemije tudi oni boleče občutili daljše dobavne roke nekaterih surovin, predvsem polprevodnikov, zdaj proizvodnja znova s polno močjo lovi roke številnih naročil.

Prokurist družbe Tiki Peter Šilc je ob robu sejma poudaril: »Pripravljeni smo za prihodnje izzive. Ljudje so postali zelo pozorni na stroške ogrevanja, obenem pa se še kako zavedajo, da smo za nujen spopad s podnebno krizo odgovorni vsi. Tikijeve rešitve so s tega vidika dvojni zadetek v polno: nižji so tako računi za ogrevanje kot obremenitev okolja. Zato res lahko rečemo, da ponujamo prijazno toploto na ti.«